Jestliže hledáte způsob, jak rychle a přitom zdravě vařit, vsaďte na tradiční a desítky let ověřenou techniku přípravy jídel – vaření v páře! Vařit v páře lze díky tlakovým hrncům, které jsou stále v oblibě i nyní. Tlakový hrnec znají už i naše babičky. Zapomeňte však na rámus, zapařená okna, složitou manipulaci i strach. Moderní podoba tlakových hrnců nabízí komfortní a bezpečnou přípravu v páře, díky které si pokrmy zachovávají veškeré vitamíny a minerály, stejně tak aroma i specifickou chuť.
Funkčnost tlakových hrnců je léty ověřená. Již v roce 1679 sestrojil svůj první hrnec, který disponoval velmi těsně přiléhající poklicí a bezpečnostním pístem, francouzský matematik a fyzik Denis Papinov. Proto se tlakovému hrnci říká také Papinův hrnec nebo Papiňák. Masově se tlakový hrnec rozšířil do domácnosti až v průběhu 20.let. Více o historii naleznete zde. V současné době se opět vrací na scénu, avšak v mnohem modernější, propracovanější a bezpečnější podobě. Dnešní modely tlakových hrnců v porovnání s vařením v běžném hrnci, dokážou zkrátit dobu přípravy pokrmu zhruba o 70%.
Jelikož je dnešní doba velmi uspěchaná a v mnoha domácnostech nezbývá na vaření moc času, je tlakový hrnec ideálním pomocníkem do každé kuchyně. Pokud i vy jste na tom podobně a snažíte se přípravu pokrmů, co nejvíce urychlit či zjednodušit, kupříkladu často používáte zapékací misky, do kterých jen stačí vložit ingredience a nechat zapéct v troubě, aniž byste u toho museli neustále asistovat, i tlakový hrnec se vám bude velice hodit. A některá jídla ani nevaříte, protože nemáte čas na přípravu a nesnášíte tuhé maso? Opět může nastoupit tlakový hrnec!
Tlakové hrnce mají řadu výhod. Pojďme si je shrnout. Přednosti jsou následující:
Dnes můžete vybírat z nepřeberné nabídky kvalitních tlakových hrnců různých tvarů, velikostí a designového provedení. Důležitým kritériem výběru je objem. K prodeji jsou modely o objemu 5, 7, 9, ale i více než 10 litrů. Takže si uvědomte, jaké množství potravin budete v tlakovém hrnci obvykle připravovat. Dejte přednost tlakovému hrnci, který má vysoké a vrstvené dno, u něhož se snižuje možnost připálení pokrmu. Je dobré, když hrnec disponuje více jak jedním bezpečnostním ventilem. Stejně tak je lepší, když má tavnou pojistku. Když bude mít tlakový hrnec teploměr nebo tlakoměr, jsou to doplňky, které se vám opět mohou hodit.
Zdroj fotografií: eshop.tescoma.cz