Velikonoční beránek jako krásná dekorace

Na velikonoce malujeme vajíčka a vytváříme nejrůznější dekorace se symbolikou velikonoc. Mnohé z vás pečou také velikonočního beránka, který k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nejen, že vytváří tu správnou atmosféru, ještě si na něm můžeme pochutnat. Velikonoční beránek představuje nádhernou a stylovou dekoraci do vašeho bytu. Pokud jste ještě nikdy beránka nepekla, zkuste si jej upéci s naším receptem.

Co budete potřebovat?

Základem každého velikonočního beránka je forma. Jestliže máte tu možnost si ji vypůjčit, nemusíte si ji kupovat. V případě, že nevíte o nikom, kdo by vám formu zapůjčil, není problém ji zakoupit v obchodě. Alespoň ji tak budete mít k dispozici pro další roky. K pečen samozřejmě potřebujete nejrůtnější suroviny, do mouky, cukru, vajíček, až po mašličku na ozdobu. Je třeba připravit těsto, polevu a poté přichází na řadu dozdobení.

Velikonoční beránek – recept

TĚSTO:

  • 240 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • další 2 celé vejce
  • citronovou kúru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Troubu si předehřejte na 190°C. Do mísy si dejte vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšlehejte do pěny. Přidejte mouku. Poté si ušlehejte pevný sníh z bílků. Sníh přidejte opatrně do směsi a míchejte tak, ať se vám vytvoří krásné těsto. Vymažeme tukem formu na beránka a vysypejte ji hrubou mouku. Přilijte do ní připravené těsto. Formu přiklopte a pečte beránka do růžova. Po upečení je třeba beránka vyklopit z formy a nechat vychladnout. Po vychladnutí je možné beránka polít polevou.

POLEVA:

  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžičku citronové kúry
  • 1 bílek.

Poleva je tvořena sněhem, který si vyšlehejte z cukru a bílku. Následně přidejte citronovou kúru. Vzniklou polevou potřete beránka.

OZDOBA:

  • 2 mandle
  • 1 lískový oříšek
  • mašle

Beránkovi je potřeba připevnit oči mandlemi a nos lískovým oříškem. Kolek krku uvažte mašličku, ideálně v barvě, která převládá v interiéru, kde budete mít beránka vystaveného. Pokud nemáte rádi bílkovou polevu, je možné beránka polít mléčnou nebo bílou čokoládou či posypat cukrem.

Duben 6th, 2012 redaktor: