Na velikonoce malujeme vajíčka a vytváříme nejrůznější dekorace se symbolikou velikonoc. Mnohé z vás pečou také velikonočního beránka, který k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nejen, že vytváří tu správnou atmosféru, ještě si na něm můžeme pochutnat. Velikonoční beránek představuje nádhernou a stylovou dekoraci do vašeho bytu. Pokud jste ještě nikdy beránka nepekla, zkuste si jej upéci s naším receptem.
Základem každého velikonočního beránka je forma. Jestliže máte tu možnost si ji vypůjčit, nemusíte si ji kupovat. V případě, že nevíte o nikom, kdo by vám formu zapůjčil, není problém ji zakoupit v obchodě. Alespoň ji tak budete mít k dispozici pro další roky. K pečen samozřejmě potřebujete nejrůtnější suroviny, do mouky, cukru, vajíček, až po mašličku na ozdobu. Je třeba připravit těsto, polevu a poté přichází na řadu dozdobení.
TĚSTO:
Troubu si předehřejte na 190°C. Do mísy si dejte vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu a vše vyšlehejte do pěny. Přidejte mouku. Poté si ušlehejte pevný sníh z bílků. Sníh přidejte opatrně do směsi a míchejte tak, ať se vám vytvoří krásné těsto. Vymažeme tukem formu na beránka a vysypejte ji hrubou mouku. Přilijte do ní připravené těsto. Formu přiklopte a pečte beránka do růžova. Po upečení je třeba beránka vyklopit z formy a nechat vychladnout. Po vychladnutí je možné beránka polít polevou.
POLEVA:
Poleva je tvořena sněhem, který si vyšlehejte z cukru a bílku. Následně přidejte citronovou kúru. Vzniklou polevou potřete beránka.
OZDOBA:
Beránkovi je potřeba připevnit oči mandlemi a nos lískovým oříškem. Kolek krku uvažte mašličku, ideálně v barvě, která převládá v interiéru, kde budete mít beránka vystaveného. Pokud nemáte rádi bílkovou polevu, je možné beránka polít mléčnou nebo bílou čokoládou či posypat cukrem.