Výběr ideálního nádobí do kuchyně se na první pohled může jevit jako jednoduchá záležitost. Opak je ale v tomto případě pravdou. Je důležité si uvědomit, že na kvalitě nádobí závisí výsledná kvalita jídla a také to, jak dobře se vám bude vařit. Existuje hned několik různých materiálů, ze kterých se hrnce vyrábí. Každý má své výhody i nevýhody, které je třeba před nákupem zvážit. Nevíte si rady? Vše podstatné o výběru hrnců najdete právě v tomto článku.
Pro začátek jedno důležité upozornění – pokud vybíráte vlastně jakékoliv vybavení do kuchyně, rozhodně se nesmíte řídit cenou. Je vždy lepší sáhnout hlouběji do peněženky a připlatit si za kvalitu. Kupujete si přece vybavení, které by vám mělo sloužit každý den po mnoho let.
Mezi hojně rozšířené patří smaltované hrnce. U nich je asi největší výhodou nízká cena a také dobrá teplená vodivost. Smaltované nádobí není moc odolné proti poškození. Navíc se barva na povrchu rychle opotřebovává, takže i po několika měsících užívání vypadají hrnce ošklivě. Toto nádobí se hodí spíše jen pro občasné vaření.
Druhým oblíbeným typem je keramické nádobí. U něho je třeba vyzdvihnout vysokou odolnost proti vnějšímu poškození, snadnou údržbu a líbivý design. Za kompletní sadu hrnců si ale velmi připlatíte.
Z hlediska ceny a kvality vychází asi nejlépe nerezové nádobí. Může se pochlubit vysokou odolností, snadno se udržuje a je možné ho mít v mnoha různých designech. Úžasné jsou například tyto sady hrnců Tescoma. Hrnce z nerez mají většinou nepřilnavý povrch, takže vaření na nich jde jedna báseň.
Vařit můžete také na titanovém nádobí. Hrnce mají nepřilnavý povrch, takže je ocení hlavně ti, kdo chtějí vařit zdravě (hlavní zásady zdravého vaření najdete zde) – tzn. bez tuku. Na dno stačí dát místo oleje jen vodu.
POZOR – hrnce je třeba vybírat podle typu varné desky. Pokud máte indukci, musíte mít speciální nádobí na indukci apod.