Poznejte chuť Španělska i u vás doma

paella-na-katalansky-zpusob-4Co si představíte, když se řekne Španělsko? Většinu milovníků cestování jistě napadne slunce, písečné pláže, azurově modré moře a krásná okolní příroda. V případě, že jste již Španělsko navštívili, tak vás jistě oslovila také španělská kultura. Ve Španělsku se již po staletí mísila křesťanská kultura s židovskou kulturou i tou muslimskou. To se odrazilo nejen v kultuře země jako takové, ale i v její gastronomii. Španělská kuchyně je oblíbená po celém světě a není se čemu divit. Kombinuje čerstvou zeleninu, koření a vynikající maso. Zapít lahodné jídlo pak můžete osvěžujícím nápojem nebo kvalitním vínem. Každý, kdo ochutnal španělskou kuchyni, byl jistě nadšený.

Španělská gastronomie, aneby známá paella

Ve Španělsku tak můžete okusit tu pravou chuť španělských pokrmů. Všichni návštěvníci a cestovatelé chtějí jako první okusit slavnou paellu. Paella je tradiční pokrm, který má svůj původ ve španělské oblasti zvané Valencie. Většina cizinců však paellu považuje za pokrm národní. To však nic nemění na lahodné chuti tohoto jídla. Pravá valencijská paella se vaří ze zeleniny, masa (kuřecího, králičího nebo kachního), hlemýžďů, fazolí a koření. Základem každého druhu paelly je rýže. Dnes můžete paellu ochutnat vařenou na stovky různých způsobů. Každý z nich je něčím výjimečný. Velmi oblíbená je například paella s mořskými plody, nebo s mixem různých druhů masa. Typickou chuť tomuto pokrmu dodává španělské koření, které je tou zásadní ingrediencí ve španělské kuchyni.

Jak připravit paellu?

Paellu si můžete vychutnat i jindy, než o dovolené ve Španělsku. Na mysli ani nemáme návštěvu španělské restaurace. Uvařte si paellu doma z typických surovin. Uvidíte, že to jistě zvládnete. Řadu receptů na paellu můžete najít online na webu, stačí do internetového vyhledávače zadat slova paella recept. K tomuto vynikajícímu pokrmu nezapomeňte zvolit i dobré víno, které doladí váš gurmánský zážitek. Vyzkoušet můžete také další pokrmy ze španělské kuchyně.

Jeden recept na typickou valencijskou paellu přinášíme i my:

 

Typická valencijská paella, Zdroj: spanelskerecepty.cz

Typická valencijská paella, Zdroj: spanelskerecepty.cz

 

Budete potřebovat:

  • 250 g kuřete
  • 250 g králíka
  • 250 g rýže na paellu
  • 1 dl olivového oleje
  • 25 g pravého šafránu
  • 1 zralé rajče
  • 125 g zavařených červených fazolí
  • 62,5 g bílých fazolí
  • 0,87 l vody
  • snítku rozmarýnu
  • sůl
  • a pánev na paellu

Příprava:

Na pánvi rozehřejte na vysokou teplotu olivový olej. Přidejte kousky vykostěného králíka a kuřete a smažte do zlatova. Poté přidejte oloupaná a na nakrájená rajčata na kostičky. Je dobré, když je předem uvaříte do měkka. Rajčata v pánci promíchejte, zásadně dřevěnou vařečkou a vše řádně dosmažte na mírném ohni. Nyní můžete přidat vodu a rozmarýn. Až začne voda vřít, nasypejte rýži, osolte a přidějte šafrán. V této fázi je potřeba vyjmout rozmarýn. Postupně promíchávejte, aby se rýže nepřipalovala a ubírejte na intenzitě ohně/stupňů. Těsně před tím, než budou ingredience uvařeny, můžete přidat červené zavařené a bílé fazole (ty je potřeba předem uvařit do měkka). Nechejte ještě dovařit a můžete servírovat.

Leden 15th, 2014 redaktor: